Assendelft – Brand in spouwmuur woning Assendelft, brandweer zet speciaal materiaal in

Assendelft, 27 juni 2023 – In Assendelft is vanmiddag omstreeks 1530 brand uitgebroken in een woning aan de Vogezen.

Volgens een woordvoerder van Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland ontstond de brand in op de begane grond, waarna de brand via de spouwmuur omhoog is gebrand naar de dakgoot. De brandweer schaalde hierbij op naar ‘middelbrand’.

Om de brand te kunnen bestrijden is een specialistisch materieel opgeroepen, de zogenoemde fognail. De woordvoerder van de Veiligheidsregio verklaard; ‘met de fognail kan een blussing gedaan worden tussen de buitenmuur en de binnenmuur in. Hierdoor kan de brand geblust worden zonder de gehele muur te slopen’. De fognail is een soort lans met aan de uiteinden gaatjes waardoor het water als een soort mist uit komt. Om deze in te zetten wordt eerst een relatief klein gat geboord in de muur waarna de fognail in de muur kan worden ingezet.

Volgens omstanders waren in de woning bouwwerkzaamheden in de keuken bezig, de woordvoerder van de Veiligheidsregio kon hier vooralsnog geen uitspraak over doen. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Het is nog onbekend of de bewoners van de woning vandaag nog terug kunnen naar hun woning.

Fotograaf: VLN Nieuws – Sam de Joode

Misschien vindt u dit ook interessant?